Benvingut

Aquell qui està fora del món estorba al món.

Aquest proverbi hindú defineix molt bé el traball de Rezvan Kani, que examina les ànimes sense jutjar-les.

D’origen iraní, Rezvan Kani viu a Andorra des del 1979. Amb el títol d’arquitecte en el seu haver, només arribar al Principat dirigeix els seus passos cap a la pintura. Profundament impregnada de l’Història mil·lenària de Persia, però amb una mirada perillosament contemporànea, la seva dolçor oriental amaga aquell fort poder d’anàlisis que caracteritza a la Dona.

photo1

Les crítiques son moltes y unànimes: les personalitats artístiques i polítiques se desfan en elogis; la seva obra es compara sovint amb la de Chagal, Picasso o Cocteau. Rezvan, enganyosament tímida però verdaderamente púdica, rebutjaria probablemente aquestes línies, però poc importa doncs no és ella l’encarregada d’escriure-les.

L’escritura és la seva pintura. ¿Escritura primitiva o pintura contemporànea? Aquí, no valen grabats ingenus ni natures mortes; Rezvan Kani pinta l’home, o més bé el descriu, en lo bo i lo dolent. Amor y odi, tendresa i brutalidad, todo és permès… El seu Graal és una recerca constante, una traducció pictòrica de les tensions vitals: no neix l’equilibri del caos? I, per això, Rezvan Kani no necessita viure en sorolloses i frenètiques capitals. Els mitjans de comunicació ja les retraten amb abundància.

Parlant d’aquest tema, el Diari d’Andorra, un dels periòdics nacionals, li dedica una exposició de fotos d’actualidad desviades. Rezvan hi profunditza las múltiples possibilitats que ofereixen les tècniques mixtes de pintura i fotografia. Després de molts anys d’investigació, avui les seves teles reflecteixen una subtil pincellada d’arte primitiu y africà, inclús precolombí, tenyida de colors típicament orientals.

Rezvan posseeix, es evident, l’harmonia d’aquells que han escollit els camins de la tolerància i la pluralitat cultural. I és una part d’ella, o més bé un fragment d’humanitat, el que vosté posseirà quan pentji un quadre seu a casa seva. És un dels pocs privilegis que queden avui dia. Quan no exposa, Rezvan reb amb prèvia cita, en el seu estudi, el que resulta ser una inmillorable ocasió de descubrir una autèntica casa andorrana.

Philippe Delécluse